sreda , 30 septembar 2020
Naslovna / Poljoprivreda / Predstavljen elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika

Predstavljen elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika

Ministarstvo poljoprivrede je danas u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portalwww.sezonskiradnici.gov.rs , koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Za proceduru prijave i ođave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.
Svi radnicic prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijskog i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.
Ministar Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi iako znamo da imamo bar 350.000 poljprivrednihi gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.
Nedimović kaže da je poljoprivreda fabrika pod otovrenim nebom i da nijee čudo što je siva ekonomija u poljoprivredi bila tolika.
U cilju suzbijanaj sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angazovanhi radnika u sektoru poljoprivrede vlada je u saradnji sa NALED -om i uz podršku GIZ-a 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja seazonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona čija je primena počela u januaru 2019. i izradu on lajn platforme za pojednostalvjenu registraciju radnika.
Prema podacima Poreske uprave u 2017. po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo je angažovano svega 3.585 sezonskih radnika u poljoprivredi.
Gotvo 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora, što znači da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.
Skupština je polovinom prošle godine usvojila Zakon o pojoednostalvjenom radnom angažovanu randika na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji se odnosi na poljoprviredu, šumarstvo i vodoprivredu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počela žetva uljane repice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *