Pravilna ishrana

Sveže voće i povrće, kao i smanjen unos šećera i soli, neki su od saveta stručnjaka za pravilnu ishranu, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i mera kojima se ograničava kretanje. Trenutna situacija navela je mnoge sugrađane da povedu više računa o zdravlju, odnosno o načinu ishrane. Neki od Subotičana sa kojima smo razgovarali, kažu da sada više pažnje posvećuju načinu ishrane, te da unose više voća i povrća, ali i da ostale namirnice jedu u manjim količinama. Pojedini ipak, svoje navike nisu promenili.Stručnjaci ističu da treba voditi računa o manjem kalorijskom unosu s obzirom na smanjenu mogućnost kretanja, usled propisanih mera zbog trenutne epidemiološke situacije u državi. U normalnim okolnostima trošimo 20 do 30% kalorija na fizičku aktivnost, a trenutno i oni koji imaju dvorište, ukoliko ne rade vežbe barem sat vremena dnevno, ne mogu da potroše toliko kalorija. Sezonsko voće i povrće od domaćih proizvođača poput rotkvice, zelene salate, mladog luka svakako se preporučuje, jer su to namirnice bogate vitaminima i mineralima. Ono što je problem u ovim uslovima, objašnjavaju lekari je manjak vitamina D. Stručnjaci takođe ističu važnost unosa manje količine mlečnih proizvoda svaki dan, dok osobe koje ne smeju da konzumiraju mlečne proizvode, to zamene sojom ili orašastim plodovima koji imaju kalcijum. Sveže povrće i voće minimum do 500gr na dan, te smanjiti koncentrovane šećere, kao i unos kuhinjske soli. Takođe, treba voditi računa o unosu masnoće, gde treba ograničiti unos, ali ne i potpuno izbaciti iz upotrebe.