nedelja , 12 jul 2020
Naslovna / Društvo / Popović: Poslodavci će morati da cene radnike jer druge neće moći da nađu

Popović: Poslodavci će morati da cene radnike jer druge neće moći da nađu

Ove godine nije bilo je slučajeva gde se grupa radnika žalila na povredu prava, uglavnom su u pitanju bili individualni slučajevi, poručio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice Milan Popović. On je dodao i da je većina slučajeva rešena kroz pregovore sa poslodavcima, a manji broj je rešavan sudskim putem. Naredne godine delovanje sindikata ići će u pravcu povećanja minimalne cene rada, zaključuju iz Sindikata.

Tokom godine napravljen je pomak, ali narednih godina očekuje se da pomaci budu veći, jer će poslodavci morati više da cene radnike kojih je sve manje. Odliv kadrova je veliki te će poslodavci imati problema da pronađu radnike. Naredne godine delovanje sintikata ići će u pravcu insistiranja na povećanju minimalne cene rada koja bi trebalo da iznosi 300 evra.

Iz Sindikata navode da trenutno više problema ima u javnom nego u privatnom sektoru, a kraj godine obeležio je štrajk svih javnih i javno komunalnih preduzeća. Cilj štrajka nije ostvaren, odnosno radnicima nisu povećane plate za 10 odsto, ali pomak je ipak učinjen navode iz Sindikata.

Krajem godine ponovo je postala aktuelna priča oko preduzeća „29. Novembar“, a preko 900 radnika potpisalo je punomoć o zastupanju, kancelarija je još uvek otvorena, a u narednoj godini kreće se sa aktivnostima prema sudovima. Predstavnici Saveza samostalnih sindikata objašnjavaju da još uvek većina poslodavaca sindikat vidi kao protivnika, a ne kao partnera, dok pojedini poslodavci čak sprečavaju funkcionisanje sindikata.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

U dvorištu Subotičanina pronđeno 8 ptica strogo zaštićenih vrsta

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *