petak , 3 jul 2020
Naslovna / Društvo / Položeni venci na spomenik „Balada vešanih“

Položeni venci na spomenik „Balada vešanih“

Polaganjem venaca na spomenik “Balada vešanih” obeležena je 78. godišnjica od kada su fašisti u Drugom svetskom ratu pogubili vešanjem 15 mladih subotičkih rodoljuba.
Novembra 1941. godine fašisti su pred tzv. prekim sudom osudili na smrt i odmah vešanjem pogubili 14 mladića i jednu devojku. Ti mladi ljudi, revolucionari, samo bili su željni slobode, a ta želja ih je, nažalost, odvela u smrt.
Ne možemo i ne smemo zaboraviti da su 18. novembra 1941. godine pogubljeni potpuno nevini ljudi koji su samo želeli da žive normalne živote, poručio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković i dodao da republika i grad neguju kulturu sećanja na nevino stradale mlade rodoljube.
Osim načelnika Severnobačkog okruga Dragog Vučkovića, vence su položili član GV Ilija Đukanović, predstavnici GrO SUBNOR-a, Komunisti Subotice i predstavnici Jevrejske opštine. Svojim prisustvom na komemorativnom skupu, počast žrtvama odali su đaci OŠ “Sonja Marinković”, dok su đaci Politehničke škole, po tradiciji, položili 15 ruža, za 15 nevino stradalih.

 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Najezda buba u gradu

U poslednjih nekoliko dana u pojedinim delovima grada primećena je velika najezda buba nalik krpeljima. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *