ponedeljak , 6 april 2020
Naslovna / Društvo / Poljoprivredici će dobijati subvencije od države iz pretpristupnih fondova EU

Poljoprivredici će dobijati subvencije od države iz pretpristupnih fondova EU

Ove godine poljoprivredici će dobijati subvencije od države ali će za razliku od 2017. ove godine imati još jedan, nov izvor finasiranja, a to je novac iz pretpristupnih fondova EU – IPARD namenjen za investicije i povećanje obima proizvodnje“, rekao je na Poljoprivrednom fakultetu pokrajinski sekretar za poqoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.
Radojević je ukazao da sa evropskim finansiranjem, imamo određena ograničenja u nacionalnim merama, pa tako i na pokrajinskom nivou i zato je u 2017. godini učinjen maksimalan napor na planu finansijske podrške poljoprivrede u Vojvodini. Takođe, predviđanja da će protekla godina biti sušna bila su razlog za veća ulaganja u sisteme za navodnjavanje, pri čemu je za ovu namenu opredeljeno 60 odsto više sredstava u odnosu na 2016. godinu. Resorni sekretraijat je u prethodnoj godini za ovu agrarnu meru izdvojio oko 470 miliona dinara, pri čemu je ukupna vrednost investicije oko 840 miliona dinara. Značajna sredstva za ovu namenu biće obezbeđena i u 2018. godini, istakao je resorni sekretar. Vuk Radojević je podsetio na najznačajnije mere iz 2017. godine, istakavši da je ona dobra osnova agrarnog budzeta, i kreiranja mera agrarne politike u 2018. godini.
Resorni sekretarijat će u 2018. nastaviti sa svim merama iz 2017. godine, uvažavajući kriterijume i ograničenja koje sa sobom nosi IPARD, i sa druge strane akcenat staviti na mlade poljoprivrednike do 40 godina – startap program koji je prvi put sproveden u 2017. godini, uz dvostruko više sredstva u odnosu na prethodnu godinu.
„Za mlade je kroz budzet opredeljeno 200 miliona dinara, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Do sada je to bilo po poljoprivredniku do 1,2 miliona dinara, što čini 75% od ukupne investicije i korisnicima koji su ostvarili pravo, sredstva se isplaćuju avansno“, izneo je Radojević ovom prilikom i podsetio da mladi poljoprivrednici, čak i ukoliko nemaju registrovano gazdinstvo, mogu da konkurišu i da ga registruju u momentu dobijanja pozitivnog rešenja za ovu podršku.
Sekretarijat je izdvojio daleko značajnija sredstva za unapređivanje vinarstva i vinogradarstva, koji IPARD program još ne prepoznaje. Reč je o trendu, koji u našoj pokrajini beleži značajan rast i samim tim zaslužuje posebnu pažnju.
Po rečima pokrajinskog sekretara Radojevića, strateški interes biće i opremanje regionalih sistema za navodnjavanje, pa je tako lane započeto 11 takvih projekata koji bi ove godine trebalo da se završe.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Viziri za medicinske radnike u Gerontološkom centru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *