ponedeljak , 16 septembar 2019
Naslovna / Politika / Pokret građanske Subotice: voda u Palićkom jezeru

Pokret građanske Subotice: voda u Palićkom jezeru

Saopštenje Pokreta građanske Subotice (nekadašnji Pokret za građansku Suboticu) na temu kvaliteta vode u Palićkom jezeru prenosimo u celosti.
Ne treba biti stručnjak za hidrobiologiju da bi se ustanovilo, da se kvalitet vode u Palićkom jezeru znatno pogoršao tokom prošle godine. Posetioci (tobože) turističkog mesta Palić, kao i slučajni prolaznici koji su se našli na obali „Bisera Severne Bačke“,  su mogli svojim očima da se uvere da površinu jezera ponovo pokriva debeli sloj zelenih algi. Nakon zahlađenja vode i kraja ciklusa cvetanja fitoplanktona, voda se peni, a po izgledu podseća na vremena pre puštanja u funkciju novog dela gradskog prečistača za otpadne vode.
Uzrok pojave preterane količine algi je prevelika količina fosfora i azota u izlaznoj vodi sa prečistača. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – PPOV, je konstruisano za 1 mg/l fosfora u prečišćenoj vodi, a po rezultatima Zavoda za javno zdravlje ova koncentracija iznosi 2 mg/l – znači došlo je do povećavanja od 100%. Ovi rezultati su alarmantni.
Uzrok pada kvaliteta vode Palićkog jezera je neadekvatan rad gradskog prečistača. Do privremenih i povremenih zastoja u funkcionisanju PPOV došlo je usled kvara uređaja, istrošenosti dela opreme, kao i nedovoljnog nivoa organizovanosti. Odbornici Pokreta  građanske Subotice tokom 2016. i 2017. godine, prilikom usvajanja budžeta i rebalansa budžeta grada, su tražili od vladajuće koalicije SNS-SVM da obezbedi dovoljno sredstava za amortizaciono održavanje opreme PPOV. Za normalno funkcionisanje prečistača (za obezbeđenje redovnog servisiranja) potrebno bi bilo obezbediti 1% od vrednosti opreme, a dosadašnje izdvajanje po ovim osnovama nije bilo veće od 0,1% od vrednosti opreme. Nakon dužih zastoja zbog neadekvatnog rada peskolova, tek ove godine su obezbeđena sredstva za ovu svrhu u iznosu od 25.000.000 dinara.
Za dalje poboljšanje rada PPOV i dodatno smanjivanje nutrijenata u izlaznoj vodi postrojenja, potrebno je realizovati program KfW. Ovaj program danas kasni skoro dve godine, delom zbog zapostavljanja od strane gradske uprave (oko 8 meseci nakon izbora ništa nije urađeno po ovom pitanju), a delom zbog neorganizovanosti vlasti u Republici. Podsećamo da su sredstava za finansiranje celokupnog Projekta za povećavanje biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera, bila obezbeđena u budžetu Nemačke još 2016. godine. Pismo o namerama za finansiranje je potpisano 27. novembra 2015. godine,  da bi republičko ministarstvo tek u novembru 2017. spremilo dokumentaciju za potpisivanje ugovora. Od momenta potpisivanja ugovora dolazi do daljeg neobjašnjivog kašnjenja za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor konsultantske ekipe. Navodno ovih dana se očekuje objavljivanje ovog tendera.
Od momenta izbora konsultanta trebaće još dva do tri meseca za raspisivanje drugog međunarodnog tendera za izvođače radova. Ovo znači da će i 2018. godina proći bez pomaka u poboljšanju kvaliteta vode Palićkog jezera.
Ovakav neodgovoran pristup značajnim projektima za Suboticu, kako smo videli na ovom primeru,  je karakterističan za sve nivoe vlasti. Ovakav neodgovoran pristup ne usmerava naš grad ka napretku i razvoju, već naprotiv, dovodi grad do potpunog urušavanja. Odbornička grupa Pokreta građanke Subotice – PGS upozorava lokalnu vlast SNS-SVM da je odgovorna za neodržavanje prečistača, koji je, praktično, „ispao“ iz funkcije što je dovelo do toga da  kvalitet vode postane neadekvatan, te da se svi prethodni napori činjeni u cilju poboljšanja kvaliteta jezerske vode ponište u potpunosti. PGS zahteva adekvatnu ažurnost i znatno odgovorniji pristup vlasti na svim nivoima po ovom pitanju. Ako lokalna vlast nastavi sa ovakvim neodgovornim ponašanjem, moći ćemo da kažemo „zbogom“ razvoju turizma na Paliću, a jezero će biti pretvoreno u septičku jamu. Preduslov razvoja turizma na Paliću, kao i bilo kakve ozbiljnije investicije, jeste znatno poboljšanje kvaliteta vode u jezeru – toga smo valjda svi svesni.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Predstavljena infrastrukturna ulaganja u Suboticu

Na konferenciji za novinare u prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Subotici, bilo je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *