nedelja , 29 mart 2020
Naslovna / Društvo / Podržimo dojenje

Podržimo dojenje

Nacionalna nedelja dojenja obeležava se pod sloganom ,,Podržimo dojenje“. Cilj nedelje dojenja jeste da se pruži podrška majkama koje doje kao i da se podigne društvena svest o značaju dojenja za zdrav razvoj dece. Lekari iz Dispanzera za decu naponjinju da bi trebalo povećati broj dojilja u našem gradu jer prema podacima iz prakse dve trećine žena doji dok jedna trećina koristi adaptiranu mlečnu formulu.

Žužana Sabo, je majka blizanaca koji su stari 11 meseci, sreli smo ih u Dispanzeru na redovnoj kontroli. Ona nam je rekla da je dojenje za nju bilo prelepo iskustvo, ali da je d zbog nedostatka mleka dojila svega nepuna dva meseca.

Specijalista pedijatrije dr Olga Aleksić ističe da dojenje je veoma važno kako za majku tako i za dete, da je to najbolja ishrana za bebu kao i postoje mnogobrojni pozitivni efekti koje ono izaziva. Bebe je preporučljivo dojiti u prvih dvanaest meseci života jer to stvara stabilniji imunološki sistem, omogućava i uspostavljanje dublje emocionalne veze između majke i deteta, a prema rečima lekara, majke koje doje ređe oboljevaju od karcinoma dojke.

Odojčad u prvim mesecima starosti sisaju šest do osam puta u toku dana, zbog čega je mnogo ekonomičnije dojiti prirodnim putem jer se cene dohrana za bebe se kreću od pet stotina osamdeset dinara do preko hiljadu dinara naglašavaju lekari.

Nacionalna nedelja dojenja obeležava se svake godine u četrdestoj nedelji što simbolično predstavlja period trajanja trudonoće.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Đaci OŠ „Kizur Ištvan“ sakupljaju plastiku

Đaci osnovne škole Kizur Ištvan od prvog do četvrtog razreda već godinama unazad prikupljaju plastičnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *