subota , 4 april 2020
Naslovna / Društvo / Počinje uklanjanje divljih deponija

Počinje uklanjanje divljih deponija

U Subotici i okolini je tokom 2018. godine mapirano 22 divlje deponije. Za njihovo uklanjanje iz budžeta je opredeljeno 15 miliona dinara, a posao čišćenja bi trebalo da počne ovih dana.

Gotovo da ne postoji deo grada u kojem nesavesni građani nepropisno ne odlažu otpad. Neka od tih mesta, pogotovo u udaljenijim mesnim zajednicama postaju prave divlja smetlišta na koja se redovno deponuje smeće. Subotičani su ogorčeni i smatraju da bismo svi zajedno trebalo da učinimo napor na očuvanju životne sredine.

U toku prošle godine je u okolnim naseljima evidentirano 12 divljih deponija, a u Subotici 10. U budžetu Grada je za 2019. godinu je predviđeno 15 miliona dinara za čišćenje ovih deponija. Jedan deo novca biće upotrebljen za izradu projekata za sanaciju i remedijaciju, a ostatak za uklanjanje divljih deponija.

Iz Gradske uprave napominju da se sistematski radi na unapređenju sistema upravljanja otpadom, te podsećaju da je u novom Planu upravljanja otpadom koji je usvojen prošle godine, akcenat stavljen na poboljšanje organizovanog odnošenja otpada. Bez obzira na ovo uvrežene navike građana se teško i sporo menjanju, te nema velikih pomaka po pitanju smanjenja broja divljih deponija.

Iz Gradske uprave najavljuju da će sa uklanjanjem prvih divljih deponija započeti narednih dana. Prvo će biti uklonjene manje deponije koje se nalaze duž Bajske pruge, zatim deponije u Palminoj i Lošinjskoj ulici.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Viziri za medicinske radnike u Gerontološkom centru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *