sreda , 19 jun 2019
Naslovna / Društvo / Počinje lov na trgovce u sivoj zoni

Počinje lov na trgovce u sivoj zoni

Iako se, prema istraživanjima, obim sive ekonomije u Srbiji smanjio tokom prethodne godine, ona i dalje čini, upozoravaju stručnjaci, 15 odsto BDP. Zbog toga će inspektori u 2019. godini krenuti u lov na neregistrovane privrednike putem prikrivene kupovine, pišu Novosti.

Ovaj metod uveden je Izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, i omogućiće inspektorima da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije.

Prema rečima Vesne Ristić, iz Tržišne inspekcije, inspektori će „tajnu“ kupovinu obavljati kada postoji osnovana sumnja da osoba obavlja delatnost koja nije registrovana, da ne izdaje račun i kad se ni na jedan drugi način ne mogu pribaviti dokazi o nesavesnom poslovanju.

Namera je, ističe Ristićeva, da sve inspekcije lakše pronađu neregistrovane subjekte, do kojih ne dolaze nimalo lako, već uglavnom putem prijava. Sve prijave se analiziraju, proverava se da li su osnovane i da li ih je bilo ranije.

Osim prodavnica i ugostiteljskih objekata, na meti „tajnih“ državnih kontrolora mogli bi se naći i auto-mehaničarske radnje, frizerski i kozmetičarski saloni, stolarske prostorije…

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave rekli su da će, zasad, u tajnu kupovinu ići inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije. Posle njih, na teren bi trebalo da izađu inspektori prosvete, rada i socijalne zaštite.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Venecijansko, a subotičko“

U Hemijsko- tehnološkoj školi juče je održan čas posvećen razlici između rukopisnih knjiga i inkunabula. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *