petak , 14 decembar 2018
Naslovna / Društvo / Počela vakcinacija Vaxigrip vakcinom

Počela vakcinacija Vaxigrip vakcinom

U ambulantama Doma zdravlja počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja raspolaže sa 4.500 Vaxigrip vakcina, a prema pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima vakcinu mogu besplatno primiti svi zainteresovani građani koji su stariji od 65 godina i hronični bolesnici poručuju iz Doma zdravlja.

Naš sugrađanin, Pajo Evetović, se odlučio da vakcinu primi kako bi se zaštitio og gripa. On naglašava da je vakcinu primao u proteklih osam godina i da od tada nije imao grip.

Prema rečima doktorke Živanke Tačić, specijaliste opšte medicine u Domu zdravlja, vakcinacija je veoma važna za osobe starije od šezdeset i pet godina, hronične bolesnike koji su podložniji gripu zbog oslabljenog imunološkog sistema kao i za decu i trudnice. Ona napominje da i potpuno zdrave osobe imaju mogućnost da se vakcinišu i time preduprede oboljevanje od od sezonskog gripa.

Stvaranje imuniteta traje tri nedelje zbog čega je optimalan period vakcinacije do 31. decembra. Lekari napominju da je vakcinaciju od ove zarazne bolesti potrebno izvršiti u najskorijem roku kako bi bila delotvorna. Na teritoriju Severnobačkog okruga dostavljeno je 5.820 doza Vaxigrip vakcina koje štite od tipa A virusa gripa (H1N2 i H3N2) i od tipa B virusa gripa.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Servis za podršku roditeljstvu

Servis za podršku roditeljstvu u okviru Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica počeo je da pruža …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *