četvrtak , 22 avgust 2019
Naslovna / Kultura / Počela „Nedelja pravoslavlja“

Počela „Nedelja pravoslavlja“

Izložbom ikona “Loza Nemanjića” sinoć je svečano otvorena 27. “Nedelja pravoslavlja”. Ovo je tradicionalna manifestacija SKC “Sveti Sava” koja se održava uoči Uskrsa po Julijanskom kalendaru.
Ovogodišnja “Nedelja pravoslavlja” posvećena je značajnom jubileju, 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ova manifestacija obeležava se na najvećem mogućem nivou, to je prilika da čujemo najveće srpske duhovnike i predstavnike kulture poručio je otac Miodrag Šipka prilikom otvaranja manifestacije.
Svečano otvaranje obeleženo je izložbom ikona “Loza Nemanjića” autora Svetlane Stanojčić Vučićević. Izložba ikona predstavljena je u mnogim gradovima, između ostalog u Beogradu i Banja Luci, a ovom prilikom i u Subotici. Autor izložbe pokloniće SKC “Sveti Sava” jednu sliku iz zbirke .
Autokefalnost Srpske pravoslavne crkve predstavljena je i kroz ovu izložbu. O njenom značaju govorio je likovni kritičar Mile Tasić, koji je naveo da su prizori na izložbi čudesni u mnogim aspektima.
“Nedelja pravoslavlja” traje do 21.aprila. U sklopu manifestacije održaće se duhovna, istorijska tribina, izvođenje monodrame kao i predstavljanje knjiga.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Dan Dužijance 2019.“ 15. avgusta na Trgu Slobode

Centralni program obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca “Dan Dužijance 2019.” biće održan 15. avgusta na Trgu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *