sreda , 30 septembar 2020
Naslovna / Ekonomija / Ove godine zatečeno 270 lica angažovanih bez ugovora o radu

Ove godine zatečeno 270 lica angažovanih bez ugovora o radu

U prvih 6 meseci ove godine 270 lica je zatečeno da rade na crno. Najveći broj radnika na crno je u oblasti građevinarstva, potom u ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi.

 

Odsek inspekcije rada Severnobačkog okruga je tokom prošle godine otkrio 415 radnika na crno. Sa ovim radnicima su poslodavci nakon toga zasnovali radni odnos. Do 30.juna ove godine broj radnika zatečenih da rade na crno je 270. U inpsektoratu rada ističu da je najveći broj radnika koji rade bez ugovora o radu u oblasti građevinarstva. Osim u građevini, veći broj radnika na crno inspektori rada zatiču u ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi.

 

Zakon o radu u Članu 273. predviđa kazne za preduzetnike i pravna lica koja ne zaključe ugovor o radu sa angažovanim radnicima. Za preduzetnike je novčana kazna u iznosu od 300-500.000 dinara, a za pravna lica od 600.000 do 2 miliona dinara i prekršajno odgovara i odgovorno lice.

 

U Odseku inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga ističu da su česte i noćne i vikend akcije kontrole kako bi se suzbio rad na crno.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Bruto devizne rezerve NBS na kraju avgusta 13,4 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 13,4 milijarde evra, što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *