četvrtak , 22 avgust 2019
Naslovna / Kultura / Otvorena stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja

Otvorena stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja

Gradski muzej od danas ima stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja “Priroda i čovek”. Ova postavka pripremana je 3 godine, a smeštena je u renoviranom prostoru potkrovlja ove ustanove.

Nova postavka prirodnjačkog odeljenja subotičkog Gradskog muzeja prikazuje bogatstvo živog sveta severne Bačke, sa akcentom na njegovu raznovrsnost, lepotu i ugroženost. Izložba ima više tematskih celina. U prvom delu postavke pomoću diorama prikazana su raznovrsna staništa koja su se razvila na peščanim, stepskim, slatinskim, kao i na vodom pokrivenim područjima. Zatim su prikazane celine koje predstavljaju faktore koji su uticali na razvoj ovih staništa: diorama. Završne celine imaju više edukativni karakter i prikazuju teme „Zaštita životne sredine” i „Blago prirodnjačke zbirke”.

Po rečima direktora Gradskog muzeja u našoj zemlji su retke ovakve izložbe te je utoliko veći značaj postavke koja je otvorena u našem Muzeju. “Priroda i čovek” je postavka koja će biti obnavljana s vremena na vreme novim eksponatima iz fundusa Muzeja.

Osim otvaranja stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja predstavljena je i knjiga “Prirodne vrednosti severne Bačke”. Autori izložbe i knjige su mr Ištvan Hulo i dr Gabrijela Kajdoči Lovas. Knjiga je jedinstvena po tome što se bazira na samoj postavci i na predmetima koji se nalaze u fundusu Muzeja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Dan Dužijance 2019.“ 15. avgusta na Trgu Slobode

Centralni program obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca “Dan Dužijance 2019.” biće održan 15. avgusta na Trgu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *