ponedeljak , 21 januar 2019
Naslovna / Kultura / Otvorena retrospektivna izložba kolonije „Elan“

Otvorena retrospektivna izložba kolonije „Elan“

Na Otvorenom univerzitetu, sinoć je otvorena izložba “Zapisi iz beskraja”, u okviru koje su prikazani radovi nastali na slikarskoj koloniji “Elan” u Somboru u periodu od 1996. do 2017. godine. Izložbu je priredio likovni kritičar i selektor, David Kecman Dako.

U prostoru radne jedinice „Elan” Kazneno-popravnog zavoda u Somboru, od 1996. godine organizuje se likovna kolonija, u čijem radu je do sada učestvovalo blizu tri stotine slikara, grafičara, vajara, stvaralaca različitih generacija i likovnih poetika. Paralelno, u okviru kolonije “Elan”, već 16 godina održava se i kolonija, u kojoj učestvuju osuđena lica.

U okviru ove jedinstvene kolonije nastalo je preko 1300 umetničkih ostvarenja, među kojima su dela poznatih slikara poput Pavla Blesića, Save Stojkova, Radislava Trkulje, Janoša Mesaroša i mnogih drugih. Po izboru likovnog kritičara Davida Kecmana Dake, ljubitelji umetnosti u Subotici će imati priliku da vide preko 50 ostvarenja, među kojima su i dela talentovanih mladih autora kao što je Jovana Suvajac, mlada Subotičanka koja je na završnoj godini Likovne akademije u Trebinju.

Kolonija se svake godine održava oko velikog hrišćanskog praznika – Preobraženja Gospodnjeg, što u zavodskim uslovima predstavlja simboliku odricanja od delinkventno-kriminalnog ponašanja i okretanja ka društveno poželjnom ponašanju. Izložba će na Otvorenom univerzitetu biti otvorena do 21. oktobra.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U 2018. godini najčitaniji su bili trileri, ljubavni romani i popularna psihologija

Tokom 2018. godine Subotičani su najviše čitali trilere, ljubavne romane i popularnu psihologiju. Kako kažu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *