ponedeljak , 22 april 2019
Naslovna / Društvo / Otvoren „Biofest“

Otvoren „Biofest“

Dodelom priznanja “Bioproizvod godine” i “Bioproizvođač godine” svečano je otvoren 14. Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest”. Ove godine manifestacija je okupila desetak izlagača, a naglasak je stvaljen na organsku proizvodnju i upotrebu savremenih tehnologija.

Nada Letić i njen suprug vode poljoprivredno gazdinstvo koje se prostire na 2 hektara. Organskom proizvodnjom bave se od 2010. godine, a cele godine imaju posla. Ono po čemu se njihovo gazdinstvo ističe je proizvodnja matovilac salate i potočarke, ali i kelja lišćara i drugih egzotičnih vrsta koje nisu uobičajene za naše područje. Poljoprivredno gazdinstvo “Letić” ovogodišnji je dobitnik nagrade za najboljeg organskog proizvođača, koje dodeljuje „Biofest“.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Marko Rovčanin istakao je da organska proizvodnja u Vojvodini, ali i u Srbiji tek treba da zauzme zasluženo mesto. Zbog toga u Pokrajinskom sekretariju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo postoje posebni konkursi koji se tiču sertifikacije organskih proizvoda i mehanizacije u ovoj oblasti.

Ovogodišnji “Biofest” posvećen je povezivanju organske proizvodnje i savremenih tehnologija, što predstavlja nastavak prošlogodišnje teme kada se razgovaralo na o mogućnosti povezivanja organske proizvodnje i informacionih tehnologija. Danas, u našoj zemlji postoji softverska aplikacija AgroLIFE organic, koja je razvijena uz pomoć GIZ-a, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ova aplikacija pomaže poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom da upravljaju podacima na suvremen i efikasan način.

“Biofest” se održava u prizemlju Otvorenog univerziteta, na drugom ulazu, a posetioci će i sutra od 10-18 časova imati priliku da pogledaju prodajnu izložbu organskih proizvoda, da probaju organsku hranu, ali i da prisustvuju panel diskusiji od 11 do 13 časova na temu “Uticaj klimatskih promena na organsku poljoprivredu”. Od 11-12 časova će u bioskopu “Eurocinema” na Otvorenom univerzitetu biti organizovana besplatna projekcija filma “Svet na tanjiru”.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Sutra je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Lazarevu subotu poznatiju kao Vrbicu. Lazareva subota ili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *