ponedeljak , 20 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / Održano predavanje “Stop raku grlića materice”

Održano predavanje “Stop raku grlića materice”

Rak grlića materice može se sprečiti odlaskom na redovne preventivne preglede, poruka je predavanja koje je juče održano povom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Predavanje je održano u Amfiteatru Otvorenog univerziteta u organizaciji Opšte bolnice Subotica, za učenike subotičkih srednjih škola.

Kako bi ukazali na rizike i važnost prevencije, juče su lekari Opšte bolnice Subotica, dr Jelena Tikvicki i dr Nikola Bračuljko održali predavanje “Stop raku grlića materice”. Predavanju su prisustvovali učenici subotičkih srednjih škola kojima su lekari predočili šta je ova opaka bolest, kao i na koji način da se zaštite.

Karcinom grlića materice je maligna bolest koja se dugo razvija, te se redovnim odlaskom na preventivne ginekološke preglede na vreme mogu uočiti maligne promene koje se mogu lečiti i sprečiti nastanak raka grlića materice.

Oko 500 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolesti, a kada je reč o oboljevanju i umiranju naša zemlja se nalazi na petom mestu u Evropi.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Iako su često prisutne mnoge poteškoće i prepreke, svaka medicinska sestra treba da pruži svoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *