četvrtak , 4 jun 2020
Naslovna / Društvo / Održana sednica Pokrajinske Vlade

Održana sednica Pokrajinske Vlade

Na današnjoj sednici kojom je predsedavao Igor Mirović, Pokrajinska vlada utvrdila je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Naučno-tehnološki park Novi Sad“. Osnivač i jedini član društva je Autonomna pokrajina Vojvodina, kao vlasnik 100 odsto udela u ukupnom kapitalu Društva.

„Naučno-tehnološki park Novi Sad“ d.o.o. ima za cilj da omogući istraživačima u naučnoistraživačkim institucijama da rezultate svojih istraživanja pretoče u proizvode, usluge, procese ili softver koji će naći svoje mesto na tržištu. Osim toga, treba da omogući veću vidljivost fakulteta u međunarodnom i domaćem privrednom i istraživačkom okruženju, kao i da pomogne preduzetnicima koji započinju novi biznis (start-up) u oblasti visokih tehnologija. Haučno-tehnološki park Novi Sad treba, takođe, da omogući većem broju najboljih studenata da nakon završetka svojih studija nađu posao u domenu istraživanja i razvoja u Novom Sadu. U okviru Haučno-tehnološkog parka Novi Sad organizovaće se mreža institucija koja treba da omoguće transfer tehnologija i znanja iz istraživačkog okruženja u privrednu delatnost.
Pokrajinska vlada utvrdila je i predloge dve pokrajinske skupštinske odluke koje se odnose na dodelu budzetskih sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina i razvoj multikulturalizma i tolerancije. Za sprovođenje odluke o načinu i kriterijumima dodele budzetskih sredstava za nacionalne savete, u budzetu za 2019. godinu, planiran je iznos od 60,1 milion dinara. Drugom predloženom odlukom, za čije sprovođenje je planiran ukupan iznos od 47 miliona dinara, na celovit način se određuje dodela budzetskih sredstava za unapređivanje položaja nacionalnih manjina i razvoj multikulturalizma i tolerancije, kao i za afirmativne mere za popravljanje položaja lica koja pripadaju romskoj nacionalnoj manjini.
Pokrajinska vlada donela je uredbe o postupku za dodelu nagrade AP Vojvodine „Mihajlo Pupin“ i za dodelu pokrajinskih priznanja, kao i rešenje o imenovanju predsednika i članova Komisije za njihovu dodelu.
Za predsednika Komisije imenovan je dr Nenad Krstić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a za članove dr Pavle Budakov, redovni profesor u penziji na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, Dragana Milošević, diplomirani muzičar – violinista, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, Slobodan Boškan, sportski direktor Odbojkaškog kluba Vojvodina, dr Agota Vitkai Kučera, redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Nada Vujović, glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Veterinarski tehničar- novi obrazovni profil u Hemijsko-tehnološkoj školi

Prema planu upisa u narednu školsku godinu, u Hemijsko-tehnološkoj školi biće mesta za 270 đaka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *