četvrtak , 19 septembar 2019
Naslovna / Društvo / Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

Najvažnije za učenike iz sistema dualnog obrazovanja jeste kvalitet znanja koje đaci stiču kroz ovaj vid obrazovanja, moglo se čuti na okruglom stolu “Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici” koji je održan na Otvorenom univerzitetu u organizaciji Socijalno ekonomskog saveta Subotice. Grad Subotica stipendira 30 učenika koji se obrazuju u sistemu dualnog obrazovanja.

Subotički đaci koji se školuju u sistemu dualnog obrazovanja ističu da im mnogo znači to što imaju priliku da steknu praktična znanja u firmama. Osim toga, vrlo im je važno i to što dobijaju stipendiju, kao i što imaju mogućnost zaposlenja u firmama u koje idu na praksu.

Grad od 2016. godine stipendira 30 učenika koji pohađaju zanimanja trogodišnje tehničke struke u tri srednje škole: Politehničkoj, Tehničkoj školi “Ivan Sarić” i Ekonomskoj srednjoj školi. Cilj Grada je da se učenici stimulišu da se obrazuju za zanimanja koja su potrebna domaćoj privredi.Učenici koji će nakon završetka školovanja ostati u gradu, a ne otići u inostranstvo.

Iz Ministarstva prosvete ističu da savremeni tehničko-tehnološki razvoj jako brzo napreduje i da kompanije koje posluju u jednoj zemlji poseduju sve uslove gde mladi ljudi mogu da steknu znanje iz savremenog tehnološkog razvoja. Zbog toga je jako bitna saradnja škola sa firmama, kako bi se đacima omogućilo sticanje praktičnih znanja koje će upotpuniti teorijsko znanje stečeno u školi.

U Srbiji se u sistemu dualnog obrazovanja školuje 4500 učenika u 84 škole, a učestvuje 600 kompanija.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 18.09.2019.

Info blok 18.09.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *