utorak , 31 mart 2020
Naslovna / Ekonomija / Od sutra teže do keš kredita, otplata skraćena na osam godina

Od sutra teže do keš kredita, otplata skraćena na osam godina

Za praznike mnogi potroše više nego što imaju, pa Novu godinu počnu s novim kreditom, ali od ovog 1. januara biće teže doći do novog zajma.

Narodna banka je naložila bankama da skrate rokove na koje daju gotovinske kredite – na osam godina ove, a u 2021. na najviše šest godina, a za autokredite na osam godina. Istovremeno, propisano je da ukupna zaduženost, odnosno rate, ne mogu biti veće od 60 odsto plate ili penzije.

Da li zbog nužde ili popularnosti, tek gotovinski i refinansirajući krediti su proteklih godina bili utočište za građane a još više za banke jer im je to bio najprodavaniji proizvod. Ove godine sa 400 milijardi dinara gotovinskih kredita sustigli su stambene i znatno popravili konačni račun bankarima, prenosi RTS.

Ekspanzija gotovinskih kredita počela je smanjenjem kamate i produženjem roka otplate i do 12 godina, što je mnogima dalo kreditnu sposobnost. Keš kreditima se više nisu samo plaćali računi, već i refinansirali drugi krediti, kupovali automobili pa čak i nekretnine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević obišao je gazdinstvo Stipana Šarčevića u Starom Žedniku

U okviru radne posete Gradu Subotici, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević sa saradnicima obišao je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *