četvrtak , 9 jul 2020
Naslovna / Društvo / Od prodaje zaplenjene robe u budžet Srbije u poslednje tri godine uplaćeno 2,5 miliona evra

Od prodaje zaplenjene robe u budžet Srbije u poslednje tri godine uplaćeno 2,5 miliona evra

Uprava carina Srbije je u poslednje tri godine u republički budžet od prodaje zaplenjene robe uplatila više od 2,5 miliona evra, a samo u 2018. više od 70,6 miliona dinara, rečeno je agenciji Beta u toj službi.

Prošle godine je održano 106 javnih licitacija, od kojih se 49 odnosi na prodaju zaplenjenih vozila, a 57 na ostalu carinsku robu.

U Upravi carine očekuju da će trend rasta prihoda od javnih prodaja da se nastavi jer je u planu da se ove godine uvede softvera za licitiranje putem interneta kojim će većem broju ljudi biti omogućeno da učestvuje u javnim licitacijama.

Građani su na javnim licitacijama zaplenjene robe najviše zainteresovani za kupovinu putničkih automobili, a najveći prihod se ostvaruje prodajom plemenitih metala. Među zaplenjenin stvarima najviše je tekstilne robe, garderobe i obuće.

Sva trajno oduzeta roba može da bude na javnoj prodaji, osim one koja se zbog zdravstvenih ili bezbednosnih razloga uništava pod carinskim nadzorom, kao što su narkotici, duvanske prerađevine bez akciznih markica ili falsifikovana roba.

U 2018. je zbog povrede prava intelektualne svojine zadržano oko 500.000 komada uglavnom tekstilne robe, obuće, parfema i autodelova.

Carinici su zbog deviznih prekršaja prošle godine zadržali oko tri miliona deviza.

U prošloj godini je oduzeto 280 kilograma raznih droga, a najviše marihuane, oko 14 kilograma zlata, više od milion cigareta i 1,4 tone rezanog duvana.

U Upravi carina ističu da petu godinu zaredom postižu izvanredne rezultate kada je reč o naplati dažbina. 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Žetva pšenice pri kraju

Prosečan prinos uljane repice ove godine prema prvim procenama biće oko 2900 kg po hektaru, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *