subota , 6 jun 2020
Naslovna / Društvo / Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujednjenje 1912 -1918 na Puškinovom tgu obeleženo je 99 godina od ulaska srpske vojske u Suboticu, odnosno od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan, pre tačno 99 godina srpska vojska stigla je na Železničku stanicu. Vojnike su dočekali predstavnici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora. Među pristiglim vojnicima bio je i otac Rajka Vujinovića, solunski ratnik odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Georgijevskim krstom i carskom medaljom Romanovih. Rajko sa ponosom čuva uspomene na oca i njegove saborce, a uspomene na hrabre vojnike čuvaju i članovi Udruženja dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918 .

Trinaesti novembar jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Subotice, poručio je predsednik SKC „Sveti Sava“ Milan Marodić. On je podsetio da je ovaj značajan datum u prošlosti bio nepravedno zapostavljen, ali da se zahvaljujući Srpskom kulturnom centru i Bunjevačkom kulturnom centru on ponovo obeležava.

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918, vence su, između ostalih, položili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, predstavnici SKC „Sveti Sava“, predstavnici Bunjevačkog kulturnog centra i predstavnici Udruženja dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

U toku izgradnja stanova za izbegla lica

U Ulici Ive Senjanina započeta je izgradnja stanova kojima će biti rešeno stambeno pitanje za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *