ponedeljak , 20 maj 2019
Naslovna / Društvo / Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Puštanjem balona na glavnom Gradskom trgu u znak sećanja na decu koja su izgubila bitku sa malignim bolestima i programom za decu obeležen je Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka- NURDOR je u okviru sportsko-zabavnih aktivnosti na Trgu organizovalo i prodajnu akciju, a sav prikupljeni novac biće usmeren za izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu.

Snežana Zvekić, majka čije je ćerka sa 6 godina obolela od leukemije, kaže da je njeno dete sada dobro, njena ćerka je izlečena, ali je borba sa opakom bolešću trajala dve godine. Za to vreme najviše joj je značila podrška drugih roditelja obolele dece i boravak u roditeljskoj kući. Snežana ističe da je jedan od velikih problema sa kojima se suočavaju roditelji dece obolele od raka nerazumevanje poslodavaca zbog dugog odsustva sa posla.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka- NURDOR je i ove godine u našem gradu organizovalo obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka. Od 12-14 časova je za decu organizovana odbojka, crtanje i bojenje, te ples. Akcija je bila humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac biće upotrebljen za izgradnju nove roditeljske kuće u Beogradu. Kampanja i ove godine nosi naziv “I ja se borim” kako bi se skrenula pažnja javnosti na učestalost malignih obolenja kod dece.

Više od 300 dece oba pola uzrasta do 19 godina svake godine u Srbiji oboli od malignih bolesti- podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica. Gotvo 2/3 novoobolele dece, čak 63,4 % je uzrasta do 15 godina. Najčešće zastupljene maligne bolesti u dečjem uzrastu su: leukemije, tumori mozga i limfomi.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Poslednjih godina primetan pad u korišćenju SOS telefona

U toku prethodne godine oko 500 naših sugrađana koristilo je usluge SOS telefona. Za ovu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *