ponedeljak , 22 april 2019
Naslovna / Društvo / Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

U Novom Sadu juče je obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, Dan rođenja hrvatskog bana Josipa Jelačića. Povodom obeležavanja godišnjice njegovog rođenja, svečanosti je prisustvovao predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti.

Na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića, Mirović je rekao da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.
„Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu“, rekao je Mirović.
On je naveo da su povećana i godišnja izdvajanja za „Hrvatsku riječ“, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.
Podsetivši da je ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik, predsednik Pokrajinske vlade je istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, zdanja koje će biti ustupljeno hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Republika Srbija izdvojila više od pola miliona evra.
Svečanosti u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Sutra je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Lazarevu subotu poznatiju kao Vrbicu. Lazareva subota ili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *