subota , 23 mart 2019
Naslovna / Uncategorized / Obeležen Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti

Obeležen Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti naša zemlja dočekuje sa podatkom da se svake godine u proseku otkrije 314 dece uzrasta do 19 godina sa nekim od oblika maligne bolesti, prema podacima „Batuta“ . U Subotici je ovaj dan obeležen na Trgu Slobode akcijom volontera Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR i simboličnim puštanjem zelenih balona podrške za sve mališane koji se trenutno leče, kao i u znak sećanja na decu koja su izgubila bitku.
Aleksandra Trbojević, volonterka NURDOR-a i majka deteta izlečenog od maligniteta kaže da je najgori strah svakog roditelja koje se izleči od maligne bolesti, konstantni strah od povratka bolesti. Ona kaže da je od trenutka od kada saznate dijagnozu vrlo dragocena pomoć drugih roditelja koji prolaze kroz istu ili sličnu situaciju i da je NURDOR i nastao udruživanjem roditelja dece obolele od maligniteta kako bi pružili podršku jedni drugima.
Nacionalno udruženja roditelja dece obolele od raka bori se za sistemske promene koje će pomoći roditeljima i deci. Jedno od najvažnijih pitanja je problem bolovanja koje često nije prilagođeno dužini trajanja izlečenja. Pored toga postoji i problem visine bolovanja koje nije 100%, a lečenje maligniteta je vrlo često izuzetno skupo jer se mnogi lekovi ne nalaze na pozitivnoj listi. NURDOR se zalaže i za stvaranje kancer registra koji bi omogućio da se zna tačan broj dece koja boluju od malignih bolesti.
Na centralnom gradskom Trgu danas u 13 časova pušteni su zeleni baloni u znak podrške za sve mališane koji se trenutno leče, kao i u znak sećanja na decu koja su izgubila bitku. Ova akcija sprovedena je u više od 40 gradova širom Srbije.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Krivično-pravna zaštita inspektora

Verbalni i fizički napadi na inspektore su sve češća pojava zbog čega su Ministarstvo državne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *