nedelja , 12 jul 2020
Naslovna / Društvo / Obeležen Dan velikog bunjevačkog prela

Obeležen Dan velikog bunjevačkog prela

U subotu je u restoranu Spartak obeleženo 140. godina Velikog bunjevačkog prela- jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine. Ono po čemu će ovogodišnje prelo biti upamćeno je i činjenica da Bunjevci nakon 330 godina na ovim prostorima konačno imaju svoj jezik.

Veliko prelo u današnje vreme značajno je zbog toga što ljudi danas, kada je sve brzo i kada nemamo vremena ni za sebe, a kamoli za druženje, odvoje vreme za druženje i za proslavu svog nacionalnog praznika i očuvanje svoje tradicije- ističe predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzana Kujundžić Ostojić. Ona kaže da je na godišnjicu obeležavanja 140. godina Velikog bunjevačkog prela najvažnija činjenica da Bunjevci nakon 330 godina na ovim prostorima imaju svoj jezik.

Načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković istakao je da je značaj Velikog prela u tome što je to praznik ne samo za one koji žive u Subotici već i za sve one koji žive u Srbiji, te da negovanje običaja čuva identitet jednog naroda i vrednosti za koje se taj narod bori.

Gost večeri na ovogodišnjem Velikom prelu bio je naš poznati muzičar Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima. On smatra da su moderna prela uspomene na vreme koje se neće ponoviti. Zvonko Bogdan prisetio se kako je Veliko prelo izgledalo kada je on bio dečak.

Za najlepšu prelju na ovogodišnjem Velikom prelu proglašena je Jovana Vidaković, a najlepša preljska pesma je „Žalilo se prelo Dužijanci“, autorke Gabrijele Diklić.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U dvorištu Subotičanina pronđeno 8 ptica strogo zaštićenih vrsta

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *