petak , 6 decembar 2019
Naslovna / Društvo / Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama fašizma, kao i na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima svečano je obeležen 10. oktobar- Dan oslobođenja Subotice od fašizma.

Pre 74. godine jedinice Subotičkog partizanskog odreda na čelu sa Jovanom Mikićem Spartakom, a uz pomoć Crvene armije, oslobodile su Suboticu. Povodom Dana oslobođenja Subotice od fašizma u Velikoj većnici Gradske kuće upriličena je svečana sednica Skupštine grada, a predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford, istakao je da je neophodno podsećati na značaj minulih događaja koji su nas, kako je rekao, doveli do kapije slobode.

Da sloboda nema cenu i da su svi u obavezi da se sećaju ljudi koji su dali svoj život za slobodu Subotice, poručili su iz Sveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata AP Vojvodine, kao i iz gradskog odbora SUNOR-a.

Subotičanin, Dragoljub Kapor kao osamnaestogodišnjak pridružio se, sa svojim bratom, 7. Vojvođanskoj brigadi, a on je danas na Trgu žrtava fašizma odao počast svojim saborcima koji su izgubili život u borbi za slobodu našeg grada. Iako ima 93 godine deda Dragoljub se jasno seća rata i krvave borbe protiv fašizma-najvećeg zla 20. veka.

Povodom Dana oslobođenja na Trgu žrtava fašizma održan je komemorativni skup u okviru kojeg su položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma. Vence su, između ostalih, položili načenik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, kao i brojna udruženja i organizacije.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Trka Deda Mrazeva održaće se u nedelju

Trka Deda Mrazeva održaće se u nedelju sa početkom u 11 časova, u Velikom parku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *