nedelja , 27 septembar 2020
Naslovna / Zdravstvo / Novi aparati u Opštoj bolnici Subotica

Novi aparati u Opštoj bolnici Subotica

Za nekoliko dana u Opštoj bolnici Subotica merenje gustine kostiju pacijenata obavljaće se novim aparatom koji je kupljen za ovu namenu, a pre mesec dana Odeljenje gastroenterologije dobilo je novi gastroskop. Vrednost ove dve investicije je oko 10,5 miliona dinara.

Nova “Dexa” odnosno aparat za merenje gustine kostiju u fazi je montaže na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice i za nekoliko dana počeće njegova upotreba. Gustina kostiju meri se dexa metodom, akada se uzme u obzir podatak da je osteoporoza najčešća metabolička bolest koja pogađa 8-10% svetske populacije, postaje jasno koliko je značajan ovaj aparata za Bolnicu u kojoj se uradi oko 1500 ovakvih pregleda. Vrednost ovog aparata je oko 5 miliona dinara.

Pre manje od mesec dana Odeljenje gastroenterologije dobilo je nov sistem za videoendoskopiju-gastroskop. Godišnje se na Odeljenju gastroenterologiju uradi više od 3500 endoskopskih procedura, a novi aparat omogućuje kvalitetnu i efikasnu dijagnostiku i lečenje pacijenata sa bolestima digestivnog trakta. Novac za kupovinu novog gastroskopa obezbeđenen je na Donatorskom koktelu Hotela “Galerija” , a vrednost aparata je 5,5 miliona dinara.

Kako podseća direktor Opšte bolnice Subotica, tokom ove godine u subotičku Bolnicu Republička i Pokrajinska vlada uložile su značajna sredstva za nabavku nove i revitalizaciju stare opreme. U Odeljenje oftalmologije uloženo je oko 9 miliona dinara, zatim oko 15 miliona za nabavku novog motornog sistema ortopedije dok je u servis skenera uložena 5 miliona, a za kompletnu revitalizaciju sistema za magnetnu rezonancu oko 15 miliona dinara.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U Kovid delu bolnice obavljeno 10 pregleda

U poslednja 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice obavljeno je 10 pregleda, od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *