četvrtak , 6 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Nova minimalna cena rada

Nova minimalna cena rada

Nova minimalna cena rada od nove godine biće 155 dinara po satu. Ovakvu odluku donela je Vlada Republike Srbije jer predstavnici sindikata i poslodavaca nisu mogli da postignu sporazum. Naime, dok su poslodavci s jedne strane pristali na povećanje od 5-6%, predstavnici sindikata su zahtevali povećanje od 10%.

 

Cena od 155 dinara po radnom satu predstavlja povećanje minimalne cene rada od 8,6%. Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je oko 24.000 dinara neto mesečno. Povećanje cene radnog sata stupiće na snagu početkom naredne godine.

 

Predstavnici sindikata tražili su povećanje od 10% čime bi se zadovoljila minimalna potrošačka korpa. Kako kažu predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije u Subotici, nezvanično je postignut dogovor da u naredne 2-3 godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Predstavnici Sindikata tvrde da će to biti kasno jer će do tada biti još više biti izražen nedostatak radne snage koji je već sada evidentan, pogotovo u našem gradu.

 

Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara. Naredne godine minimalna cena rada biće 155 dinara na sat, odnosno 27.022 mesečno za pun fond radnih časova.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Tokom jučerašnjeg nevremena u Subotici je u proseku palo 45 litara kiše

U Subotici je juče tokom kratkotrajnog nevremena palo 45 litara kiše. Dok je najveća količina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *