nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Uncategorized / Neto dobit Narodne banke Srbije
Nbs Snižava Ciljanu Stopu Inflacije Za 2017. I 2018. Godinu regarding Nbs Srbija - Office Furniture Ideas

Neto dobit Narodne banke Srbije

Neto dobit Narodne banke Srbije je u 2018. godini iznosila 30,66 milijardi dinara (259,4 miliona evra), saopšteno je danas iz NBS.
Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), u iznosu od ukupno 13,24 milijarde dinara biće (112,05 miliona evra), u skladu sa Zakonom o NBS, raspodeljena tako što će 70 odsto ove dobiti, odnosno 9,27 milijardi dinara (78,4 miliona evra), biti preneto u budžet Republike Srbije.
Ostatak se raspodeljuje tako da 10 odsto ulazi u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS, navodi se u saopštenju.
Porez na dobit, koji će u budžet po konačnom obračunu za 2018. godinu uplatiti NBS, iznosi 426.343.000 dinara (3,6 miliona evra).
Savet guvernera usvojio je danas finansijske izveštaje NBS za 2018. godinu, i oni će, zajedno sa izveštajem ovlašćenog revizora, biti dostavljeni Narodnoj skupštini Republike Srbije.
NBS po svojoj funkciji nije profitna institucija, već institucija koja mora da obezbedi ostvarivanje zakonom postavljenih ciljeva obezbeđenja cenovne i finansijske stabilnosti na održiv način, podsećaju iz NBS.
Narodna banka Srbije je i u 2018. godini ostvarila svoje zakonom definisane ciljeve i očuvala nisku i stabilnu inflaciju, doprinoseći stabilnim uslovima poslovanja i investiranja, što jeste merilo uspešnosti svake centralne banke.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počasni građanin

Komisija za dodelu zvanja i priznanja objavila je Javni poziv za učešće u predlaganju građana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *