sreda , 12 avgust 2020
Naslovna / Zdravstvo / Nedelja zdravlja usta i zuba

Nedelja zdravlja usta i zuba

Više od dve trećine dece školskog uzrasta ima naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno, pokazuju rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji. Ovogodišnja Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se od 18. do 24. maja pod sloganom “Zdrave navike za zdrave zube”.

Tokom cele godine predstavnici Stomatološke službe Doma zdravlja obilaze vrtiće i škole sa ciljem prevencije i promocije očuvanja oralnog zdravlja. Odnos prema očuvanju zdravlja usta i zuba gradi se od najranijeg uzrasta, a po rečima stomatologa, presudnu ulogu u tome, kod dece predškolskog uzrasta imaju roditelji.

Ovogodišnja Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se pod sloganom “Zdrave navike za zdrave zube” što ukazuje na značaj porodice u formiranju zdravog načina života i sticanja aktivnog odnosa prema očuvanju zdravlja usta i zuba od najranijeg detinjstva. Prema rezultatima istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji iz 2018. godine, naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima nešto više od dve trećine, odnosno 70,9% dece.

Za očuvanje oralnog zdravlja stručnjaci preporučuju:redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje,posete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u šest meseci,  izbalansiranu ishranu bogatu voćem, povrćem i mlečnim proizvodima sa smanjenim unosom šećera, prestanak pušenja; smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola, kao i korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube…); zatim vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kovid izveštaj

U protekloj nedelji registrovan je blagi pad u broju pregleda pacijenata u Kovid bolničkoj respiratornoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *