nedelja , 21 jul 2019
Naslovna / Društvo / Narodna banka Srbije
Nbs Snižava Ciljanu Stopu Inflacije Za 2017. I 2018. Godinu regarding Nbs Srbija - Office Furniture Ideas

Narodna banka Srbije

Sve naknade koje banke naplaćuju građanima i privredi od danas su transparentne i mogu se videti na sajtu Narodne banke Srbije, izjavila je danas viceguverner NBS Dragana Stanić.

„Od danas počinje da se primenjuje odluka guvernera NBS kojom je utvrđeno da se na sajtu NBS za sve pružaoce platnih usluga – za banke, za poštu, platne institucije, institucije elektronskog novca – objavljuju na pregledan i uporediv način naknade koje naplaćuju za pružanje platnih usluga“, rekla je Stanić gostujući na RTS-u.
Prema njenim rečima, na početnoj strani internet prezentacije NBS biće postavljen link preko kojeg će građani moći da vide ponude različitih pružalaca platnih usluga za razne pakete i da uporede njihovu ponudu kako bi odabrali finansijsku instituciju koja je za njih najpovoljniji.
NBS je, kaže, utvrdila listu reprezentativnih platnih usluga, za svaku od njih utvrdila jedinstveni naziv i definiciju kako se ne bi kod različitih finansijskih institucija pod istim nazivom podrazumevale različite usluge i navodi da su sve banke sada u obavezi da koriste usvojenu terminologiju.
Lista reprezentativnih usluga, precizira STnić, sadrži 18 vrsta usluga za fizička lica i 14 za pravna.
Za građane koji ne koriste internet propisan je obrazac naknada i usluga koji sadrži sve usluge sa reprezentativne liste, gde će klijent imati navedene sve pakete i provizije koje konkretna banka za njih naplaćuje.
„Po odluci guvernera od danas će početi da se primenjuje i izveštaj o naplaćenim naknadama, što znači da će pružaoci platnih usluga morati da sabiraju koliko su vam ukupno na nivou godine naplatili za pojedinačnu platnu uslugu i koliko puta“, dodala je Stanić
Tako će se, objašnjava, steći slika koliko vas stvarno godišnje košta korišćenje usluga neke finansijske institucije i da li želite da budete njihov klijent i dalje ili da potražite neku drugu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 18.07.2019.

Info blok 18.07.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *