ponedeljak , 10 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Najezda buba u gradu

Najezda buba u gradu

U poslednjih nekoliko dana u pojedinim delovima grada primećena je velika najezda buba nalik krpeljima. Stručnjaci objašnjavaju da se radi o repičinom surlašu, štetočini koja napada useve uljane repice, a koja se nakon završne žetve ove kulture preselila u naseljena mesta u potrazi za novim stanovištem.

 

Mirjana Dedić radi u prodavnici koja se nalazi u ulici Dimitrija Tucovića. Kako kaže, ona i ostali vlasnici radnji i kafića koji se nalaze u ovoj ulici u poslednja 3-4 dana imaju veliki problem sa najezdom bubama. Naime, buba ima u velikom broju i na ulici, ali ulaze i u lokale, a nijedno sredstvo protiv insekata ne pomažu u ratu sa ovim napastima.

Stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe objašnjavaju da je buba koja zadaje muke Subotičanima tokom proteklih dana repičin surlaš, štetočina koja nije opasna za ljude, a koja napada useve uljane repice u vreme cvetanja i precvetavanja. Ove godine se repičin surlaš namnožio na parcelama na kojima se gaji uljana repica zbog nemogućnosti tretiranja u fazi precvetavanja zbog oprašivača, a njegovoj pojavi pogodovali su i vremenski uslovi, pa kada je žetva ove kulture završena, buba je potražila utočište na drugom mestu.

Kako stručnjaci objašnjavaju problem sa najezdom ove bube rešiće se sam od sebe, budući da se krajem ovog meseca očekuje da repičin surlaš ode na prezimljavanje.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 06.08.2020.

Info blok 06.08.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *