subota , 30 maj 2020
Naslovna / Zdravstvo / Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Od 27.januara do kraja februara, 80% pozvanih žena odazvalo se i uradilo mamografiju, što je značajno veći procenat odziva u odnosu na početak programa, govore podaci ZZJZ Subotica, na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Stručnjaci naglašavaju da redovne kontrole zdravlja, pružaju šansu da se na vreme i u ranoj fazi otkrije eventualna bolest. Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2017.godini je od raka ukupno obolelo 550 žena, a od raka dojke 111, u istoj godini su od raka umrle 263 žene, a njih 37 od raka dojke. Trenutno se nalazimo u 4.ciklusu skrininga, koji pokazuje da smo doprli do velikog broja žena, te je odziv značajno veći nego na samom početku, kažu iz ZZJZ Subotica.
Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti,podsećaju stručnjaci, te ističu da su redovne kontrole od životnog značaja. Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe, one na koje možemo uticati kao što su između ostalih nepravilna ishrana, fizička neaktivnosti i na one na koje ne možemo uticati kao što su nasledna predispozicij, ženski pol i starenje. Ono što pojedinac može da uradi je da eliminiše štetne faktore rizika i usvaja pozitivna ponašanja, podsečaju stručnjaci.
Zbog trenutne epidemiološke situacije i odluke o proglašenju vanrednog stanja sve planirane aktivnosti povodom obeležavanja 20.marta su odložene. Organizovano pozivanje na skrining preglede se obustavja do dobijanja novih instrukcija.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Jednom nedeljno u prodavnici medicinskih pomagala “Medifit” Subotičani imaju priliku da besplatno obave pregled i dijagnostiku stopala savremenim 3D skenerom.

Pregled stopala u “Medifitu” obavlja sertifikovani dijagnostičar ove kompanije za Igli karbonske ulošle. Pregled se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *