subota , 6 jun 2020
Naslovna / Društvo / Na Svetski dan vode predstavljen projekat Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

Na Svetski dan vode predstavljen projekat Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

Povodom Svetskog dana vode u Medija centru Gradske kuće predstavljen je Projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, odnosno šta je u proteklom periodu urađeno kada je u pitanju realizacija projekta.
Ovim projektom predviđeno je niz mera poput izgradnje kanalizacione mreže na Paliću, izgradnje zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, poboljšanje rada prečistača, te mere biomanipulacije. Neke od investicionh mera već su započele, poput one koja podrazumeva izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera.
U okviru ovog projekta biće proširena kanalizaciona mreža na Paliću, te izgrađena crpna stanica. U toku je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača za proširenje kanalizacione mreže, dok je projekat za crpnu stanicu u fazi redizajna kako bi se primenilo jednostavnije i jeftinije rešenje.
Sledeće nedelje počinje i biomanipulacija koja podrazumeva izlov ribe na 4. sektoru jezera Palić.
Namačka KFW banka poslala je nezavisnog eksperta da izvrši dodatne analize na prečistaču kako bi se utvrdilo na koji način može dodatno da se poboljša rad postrojenja, a još uvek se čeka izveštaj nezavisnog stručnjaka. Vrednost ovog projekta iznosi 6,5 miliona evra, a finansira ga Nemačka razvojna banka.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U toku izgradnja stanova za izbegla lica

U Ulici Ive Senjanina započeta je izgradnja stanova kojima će biti rešeno stambeno pitanje za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *