ponedeljak , 22 april 2019
Naslovna / Društvo / Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Pravo na novčanu socijalnu pomoć u prvih devet meseci tekuće godine ostvarila je 2181 porodica, dok je jednokratna novčana pomoć u istom periodu isplaćena za 916 korisnika, sa ovim podacima Subotica je dočekala Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Na narodnom kazanu je 1200 ljudi, od toga 226 dece do 18 godina, što je više nego ikada, poručuju iz Crvenog krsta.

U cilju ublažavanja posledica siromaštva lokalna samouprava finansira brojne programe koji se realizuju preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta. Program Narodne kuhinje, jednokratna pomoć socijalno najugroženijim stanovnicima, nabavka ogreva za najsiromašnije samo su neki od programa koje finansira Grad.

Pomoć građanima koji se nalaze u nepovoljnim životnim prilikama pruža i Centar za socijalni rad, koji ih osnažuje na samostalan i produktivan život u cilju sprečavanja nastajanja i otklanjanja posledica siromaštva. Pravo na novčanu socijalnu pomoć u prvih devet meseci tekuće godine ostvarila je 2181 porodica. Grad Subotica obezbeđuje novčana sredstva za isplatu jednokratne pomoći najugroženijima, kao i pomoći u naturi, a iz Centra navode da je u prvih devet meseci jednokratna pomoć isplaćena za 916 korisnika.

Kroz različite programe pomoći i podrške o socijalno najugroženijim stanovnicima tokom cele godine brine i Crveni krst. Program Narodne kuhinje realizuje upravo ova organizacija u saradnji sa Centrom za socijalni rad, a uz finansijsku podršku lokalne samouprave. U Narodnoj kuhinji svakodnevno se priprema 1200 obroka koji se distribuiraju u 33 mesne zajednice, a na tom programu angažovano je više od 30 volonera.

Crveni krst organizuje i akcije podele polovne garderobe, godišnje se prikupi i do 20 tona garderobe koja se i podeli. Sa dolaskom zime Crveni krst se sprema i za Prihvatilište kao još jedan vid pomoći najsiromašnijima, a prethodne zime u Prihvatilištu je boravilo 32 ljudi. Juče je počela i podela paketa hrane i higijene najsiromašnijima, nabavljeno je preko 2400 paketa, a Grad je u tu svrhu izdvojio sredstva u iznosu od preko 3 miliona dinara.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Sutra je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Lazarevu subotu poznatiju kao Vrbicu. Lazareva subota ili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *