nedelja , 21 jul 2019
Naslovna / Društvo / „Ljubav ne broji hromozome“

„Ljubav ne broji hromozome“

U holu hotela “Galleria” povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, održana je manifestacija “Ljubav ne broji hromozome” koju orgnanizuje Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka”. Procenjuje se da u Srbiji živi oko 2.000 osoba sa Daunovim sindromom.
Osobe sa Daunovim sindromom su izuzetno maštovite i kreative,poručuju iz Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka”. Sugrađani Tanja Molnar, Ivana Petković i Danijel Vranešević su aktivni članovi naše zajednice. Tanja se bavi izradom ručnih radova u koje spadaju: štrikanje i tkanje na razboju, a navodi da voli da učestvuje na priredbama zbog druženja. Danijel proizvodi pelet u Radnom centru za osobe sa invaliditetom u Subotici. Mlada sugrađanka Ivana Petković učenica je Hemijsko– tehnološke škole, gde se obučava za pekara.
Porodica predstavlja osnovu za razvoj potencijala osoba sa Daunovim sindromom.Podrška šire zajednice potrebna je kako osobama sa Daunovim sindromom tako i njihovim porodicama. Roditelji dece koja žive sa Daunovim sindromom kažu da je od ključnog značaja da porodica stane iza dece i prihvati ih u potpunosti, kako bi i okolina učinila isto.
Potrebne su različite vrste podrške, ali uz adekvatnu podršku šire društvene zajednice i prihvatanja različitosti, osobe sa Daunovim sindromom postaju aktivni članovi zajednice, poručuju stručnjaci. Iz “Kolevke” navode da je od izuzetnog značaja rana intervencija u radu sa osobama sa Daunovim sindromom.
Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 2006. godine. Simboldanašnjeg dana su različite čarape, koje ukazuju na različitost kao blago koje treba prihvatiti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 18.07.2019.

Info blok 18.07.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *