petak , 7 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Letnja škola u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom

Letnja škola u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom

Dvadesetoro dece uzrasta od 4-18 godina svakog dana pohađa besplatnu Letnju školicu u prostorijama Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Autizam Subotica“. Ovo je peta godina da se sprovodi ova vrsta aktivnosti koja s jedne strane deci omogućava da provedu kreativno leto, a roditeljima da u periodu u kom deca borave u Udruženju, predahnu i obave neodložne poslove.

Naša sugrađanka Viktorija Bodi svakog dana tokom trajanja Letnje školice dovodi svoju unuku Terezu u Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom. Po njenim rečima vreme provedeno u Udruženju mnogo znači i njoj i Terezi.

Letnja školica u “kući iza duge” ove godine organizovana je od od 1. jula i trajaće do kraja avgusta. Deci je za vreme trajanja školice omogućen boravak od 10-15,30 časova. Za to vreme 4 saradnika rade kroz razne likovne, muzičke i druge radionice sa njima, dok je petak rezervisan za izlete. Ove aktivnosti u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom, sprovode se zahvaljujući finansijskoj podršci Udruženja “Autizam Srbija” kroz program Aktivan letnji raspust, Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova kroz projekat “Predah za porodice” i gradu Subotici koji finansira kroz projekat “Iza duge” dnevne aktivnosti za decu i mlade. Trenutno je 20 polaznika, ali kako ističu iz Udruženja potrebe su mnogo veće, pa su neku decu morali i da odbiju. Kako kažu, veća finansijska podrša omogućila bi da prime više dece, kao i da ove aktivnosti traju duži vremenski period, a ne samo leti.

Kako najavljuju iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, od septembra planiraju da pokrenu Školicu socijalnih veština koja će biti organizovana kroz 6 susreta. Ova školica pružiće mogućnost deci sa autizmom da nauče veštine neophodne za život, poput spremanja kreveta, pripreme doručka, ručka i slično. Posebnu zahvalnost ovo Udruženje izražava svim ljudima dobre volje koji ih godinama pomažu, kroz razne vidove donacija, među kojima je poslednja nova trambolina koju su na radost dece obezbedile firme ProLine PVC sistem i Kraft marketing.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Akcija RTV YuEco „Da se zna ko kosi,a ko ne kosi“

Na negativan primer zelene površine obrasle travom danas su nam ukazali sugrađani iz MZ Mali …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *