četvrtak , 6 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Kukuruz će doneti profit poljoprivrednicima ove godine

Kukuruz će doneti profit poljoprivrednicima ove godine

Očekuje se da će u subotičkom ataru prosečan prinos kukuruza biti oko 8 tona po hektaru, poručuju iz PSS na Dan polja kukuruza, suncokreta i soje. Takođe, dodaju da iako će prinosi kukurza biti manji nego prošle godine, upravo ova kultura će doneti profit poljoprivrednim proizvođačima.
Ivan Vojnić, poljoprivrednik iz Subotice je ove godine posejao kukuruz na 10 hektara i suncokret na 12 hektara. Kako je rekao, izgled useva je solidan, očekuje i solidne prinose, ali ne i solidne cene poljoprivrednih proizvoda.
Iz Poljoprivredne stručne službe navode da će prinos kukuruza na njihovom oglednom polju biti oko 10 tona po hektaru, dok će prosečan prinos na nivou grada iznositi oko osam tona po hektaru. Kada je u pitanju prosečan prinos suncokreta, on bi na nivou grada mogao biti nešto preko tri tone po hektaru.
U Subotičkom ataru pod suncokretom je sedam hiljada hektara, što je manje nego predhodne godine, a jedan od razloga za to je niska otkupna cena.
Na teritoriji Grada Subotice kukuruz je zasejan na oko 36 hiljada hektara i upravo ova kultura će doneti profit poljoprivrednicima ove godine, rečeno je na Danu polja kukuruza, suncokreta i soje. Iako će prinosi kukuruza biti manji nego prošle godine iz PSS navode da je ova kultura ipak dobro podnela nepovoljne vremenske uslove.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Tokom jučerašnjeg nevremena u Subotici je u proseku palo 45 litara kiše

U Subotici je juče tokom kratkotrajnog nevremena palo 45 litara kiše. Dok je najveća količina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *