nedelja , 26 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / Kroz osmi ciklus akcija „Selu u pohode“ pregledano više od 500 građana

Kroz osmi ciklus akcija „Selu u pohode“ pregledano više od 500 građana

Tradicionalna zdravstvena akcija “Selu u pohode” ove godine realizovana je u 12 ruralnih mesnih zajednica, a pregledano je nešto više od 500 sugrađana, od toga tri četvrtine su žene. I ove godine na preglede su dolazili uglavnom stariji sugrađani , a više od polovine pregledanih su stariji od 65 godina.
Zaposleni ZZJZ našim sugrađanima merili su visinu i težinu, te određivali indeks telesne mase. Veći broj muškaraca nego žena ima normalnu uhranjenost, pokazuju rezultati. Veći procent muškaraca ima indeks telesne mase u kategoriji predgojaznosti, dok u kategoriji gojaznosti je više žena nego muškaraca. Ukupno oko 70 odsto odraslih osoba ima prekomernu telesnu masu ili višak kilograma, navode lekari na osnovu obrađenih rezultata sa ovogodišnje akcije “Selu u pohode”. Nakon izvršenih merenja, lekari su građanima davali savete o značaju pravilne ishrane i usvajanja zdravih stilova života.
Zaposleni Doma zdravlja tokom ovih akcija građanima su merili vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi i holesterola. Vrednosti krvnog pritiska veće od 140 sa 90 izmerene su kod 24 odsto pregledane populacije, dok su ekstremno visoke vrednosti izmerene kod 2 odsto pregledanih. Povišen šećer izmeren je kod 5 odsto pregledanih, dok su granične vrednosti zabeležene kod 15 odsto građana. Povišene vrednosti holesterola zabeležene su kod nešto manje od 50 odsto pregledanih. Iz Doma zdravlja navode da će, u saradnji sa partnerima, nastaviti sa sprovođenjem ova akcije i u narednim godinama, i dodaju da bi akcije trebalo da posećuju i mlađi sugrađani.
Akciju “Selu u pohode” zajednički realizuju ZZJZ, DZ i Crveni krst čiji volonteri su pomagali prilikom određivanja BMI. Vršnjački edukatori Crvenog krsta realizovali su radionice za decu, a na terenu su volonteri uručivali pakete hrane i higijene za najugroženije sugrađane.
Zaposleni ZZJZ tokom akcije “Selu u pohode” održali su u školi u Starom Žedniku dve radionice na temu pravilne ishrane, dok su u vrtiću u Malom Radanovcu održali dve radionice na temu higijene. Zdravstvena akcija „Selu u pohode“ ove godine realizovana je osmi put.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Više od 60 pacijenata za 6 meseci rada u Subspecijalističkoj ambulanti za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju u Opštoj bolnici Subotica

Za 6 meseci rada više od 60 pacijenata prošlo je kroz Subspecijalističku ambulantu za sterilitet, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *