ponedeljak , 3 avgust 2020
Naslovna / Uncategorized / Krivično-pravna zaštita inspektora

Krivično-pravna zaštita inspektora

Verbalni i fizički napadi na inspektore su sve češća pojava zbog čega su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Mreža inspektora Srbije i NALED predložili Ministarstvu pravde da se u sklopu najavljenih izmena i dopuna Krivičnog zakonika poveća krivično-pravna zaštita inspektora, saopštilo je MDULS.
Predsednik Mreže inspektora Srbije Dragoman Paunović ukazuje na brojne primere napada i sprečavanja inspektora u svom radu – od ozbiljnih pretnji inspektorima i članovima njihovih porodica, preko zaključavanja u objektima, lišavanja slobode kretanja, izbacivanja inspektora iz objekta i proganjanja do nanošenja lakih i teških telesnih povreda i prebijanja inspektora od strane udružene grupe nasilnika.
“Imamo brutalan primer kolege inspektora rada iz Novog Sada koga je na radnom zadatku, napala petočlana grupa, oborila na zemlju i tukla rukama i nogama zbog čega je zadobio prelome kostiju“, navodi Paunović.
Dodaje da inspektori ukazuju da se neretko u postupcima pred nadležnim organima pojavljuju lažni svedoci koji ih optužuju da su provocirali nasilnika, na nezakonit način pokušali da prikupe dokaze ili povrede lična prava lica pod nadzorom.
Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović ukazuje da Zakon o inspekcijskom nadzoru definiše da je inspektor ovlašćeno službeno lice koje uživa krivičnopravnu zaštitu, da mu policija pruža pomoć, posebno kada se očekuje otpor, i propisuje prekršaj onemogućavanja inspekcijskog nadzora.
Ističe da krivični zakonik propisuje krivična dela protiv službenih lica, uključujući i inspektore.
“Inspektori nam ukazuju da počinioci takvih dela neretko ne trpe kaznene posledice svog protivpravnog, nasilničkog ponašanja. Zbog toga smo predložili Ministarstvu pravde da se poveća krivično-pravna zaštita inspektora i stane na put ovakvim pojavama“, kaže Kasalović.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Dnevni doček Nove Godine

Jedan komentar

  1. Kako se ponašaju tako i prolaze, ponašaju se bahato.Kada udju u objekat ne ponašaju se profesionalno ili uzimaju mito ili te maltretiraju i ponašaju se kao da si im sluga i rob.Pogotovo stariji inspektori.To obraza nema, strašno, posle narod kriv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *