ponedeljak , 6 april 2020
Naslovna / Ekonomija / Kredite u švajcarcima može da reši srpski dinar?

Kredite u švajcarcima može da reši srpski dinar?

Kredite koje su građani uzimali u švajcarskim francima mogao bi da reši srpski dinar, pišu danas „Novosti“.
Kako navodi list, najizvesnije rešenje problema koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20.000 ljiudi u Srbiji, jeste ukidanje valutne klauzule kojom su ovi zajmovi vezani za franke.
To znači da bi sledeće rate vredele isto kao i na samom startu kredita, i to u dinarima.
Ako se usvoji ovakvo rešenje, zaduzenima u francima kojima su u proteklom periodu rate bile i dvostruko veće, banke bi uradile novu računicu kredita, a time bi preostali dug bio manji, pišu „Novosti“.
„Banke bi računovodstveno svele potrazivanja na razumnu meru“, kaže advokatkinja Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja SHF Srbija.
Ona objašnjava da bi umesto loših klijenata i plasmana, banke dobile dobre, a takođe bi se oslobodile i tereta velikih rezervacija na loše zajmove. Sva iskustva iz regiona govore da su banke posle ovakvog resenja bile profitabilnije.
Već šesti dan članovi Udruženja ĆF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da taj sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima.
Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u „švajcarcima“ trenutno otplaćuje 16.814 građana. Prema podacima Udruženja ĆF, u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22.000 građana uzimalo ovakve kredite.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević obišao je gazdinstvo Stipana Šarčevića u Starom Žedniku

U okviru radne posete Gradu Subotici, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević sa saradnicima obišao je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *