petak , 22 novembar 2019
Naslovna / Zdravstvo / Kompletna krvna slika

Kompletna krvna slika

Kompletna krvna slika daje važne informacije o zdravstvenom stanju osobe, a može biti deo rutinskih pregleda ili pri utvrđivanju određenih stanja. Ova analiza obuhvata crvena i bela krvna zrnca i trombocite, odnosno krvne pločice.

Kompletna krvna slika podrazumeva nalaz ukupnog broja leukocita. Uvek se radi i diferencijalna krvna slika u kojoj se razlikuju određeni oblici bele krvne slike: neutrofili, limfociti, monociti, eozinofili i bazofili, jer promene u njihovom broju mogu ukazati na postojanje određene bolesti i stanja. Bela krvna zrnca pokazuju ukupan broj belih krvnih ćelija koje učestvuju u odbrani organizma od bakterija i virusa. Snižene vrednosti leukocita nu najvećem broju slučajeva ukazuju na virusnu infekciju, dok su povišeni leukociti obično znak bakterijske infekcije. Doc. dr Milan Ubavić kaže da bi s vremena na vreme trebalo uraditi kompletnu krvnu sliku radi provere zdravstvenog stanja.

Osim takozvane “bele krvne slike” koja pokazuje broj leukocita, deo kompletne krvne slike je i tzv. crvena krvna slika. Kod crvenih krvnih zrnaca posmatra se broj eritrocita ili crvenih krvnih ćelija, hemoglobin, zatim hematokrit ili volumen eritrocita. Smanjenje broja eritrocita, hemoglobina i hematokrita, mogu biti pokazatelji nekog oblika anemije ili krvarenja. Stručnjaci kažu da je za dobijanje najpreciznijih rezultata krvne slike neophodna i dobra priprema koja podrazumeva unos dovoljne količine tečnosti, prospavanu noć i ne konzumiranje hrane pre vađenja krvi.

Laboratoriji “Medlab” u Subotici nalazi se na adresi Nikole Kujundžića 6a. Radno vreme je radnim danima od 7-20 časova, a subotom od 8-12. Informacije o vrsti usluga koje laboratorija obavlja mogu se dobiti na brojeve telefona: 523-084 i 551-502. Osim u Subotici, laboratorija za medicinsku dijagnostiku “Medlab” postoji u Novom Sadu, Veterniku, Zrenjaninu, Somboru,Vrbasu, Apatinu, Kikindi, Žablju i Kanjiži.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

U ovoj godini je do sada, u Opštoj bolnici Subotica urađeno oko 2000 mamografskih pregleda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *