subota , 4 april 2020
Naslovna / Ekonomija / Kartice postaju jeftinije

Kartice postaju jeftinije

U Srbiji od danas međubankarske naknade ne mogu biti veće od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice, objavila je Narodna banka Srbije.

Međubankarske naknade će u tom iznosu biti naplaćivane u narednih šest meseci, kada će dodatno pasti na maksimalnih 0,2 odsto za transakcije debitnim karticama i 0,3 odsto za transakcije kredtinim karticama.

Za korisnike Dina kartica odmah počinju da važe niže međubankarske naknade do 0,2 odsto za platne i 0,3 odsto za kreditne kartice i nema prelaznog perioda od šest meseca koji važi za sve ostale kartične sisteme.

To predviđa Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, kojim je prvi put na celovit način uređeno poslovanje s platnim karticama u Srbiji i koji danas počinje da se primenjuje. Prosečne međubankarske naknade u Srbiji do sada su iznosile oko jedan procentni poen. NBS u saopštenju navodi da su platne kartice najpopularniji bezgotovinski platni instrument kod nas i da je učešće transakcija platnim karticama u ukupnom broju transakcija potrošača u prvih devet meseci 2018. godine iznosilo 60 odsto.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević obišao je gazdinstvo Stipana Šarčevića u Starom Žedniku

U okviru radne posete Gradu Subotici, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević sa saradnicima obišao je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *