nedelja , 26 maj 2019
Naslovna / Društvo / Jesenja setva u subotičkom ataru

Jesenja setva u subotičkom ataru

Setva pšenice i ječma u punom je jeku, dok je setva uljane repice završena u subotičkom ataru. Stručnjaci očekuju da će doći do presejavanja uljane repice na oko 10% površina, a poljoprivrednike savetuju da pšenicu sade bez obzira na vremenske neprilike.

Od planiranih 6000 hektara, ove godine je uljana repica u subotičkom ataru posejana na oko 4500 hektara. Razlog tome je suša i nemogućnost obrade zemljiša, a iz Poljoprivredne stručne službe Subotica očekuju da će doći do presejavanja ove kulture na oko 10% zasejanih površina.

Setva pšenice i ječma je u punom jeku. Ječam je posejan na oko 50% predviđenih površina dok je setva pšenice tek počela, ap je ovom kulturom zasejano svega 25% površina. Iako vremenske prilike ne idu na ruku jesenjoj setvi, stručnjaci savetuju da bez obzira na to poljoprivredni proizvođači nasatave sa sadnjom pšenice jer su optimalni rokovi za sadnju ove kulture do 25. oktobra. Nakon ovog roka treba podizati normu setve.

Planirano je da tokom jesenje setve u subotičkom ataru pšenica bude zasejana na 18.500 hektara, a ječam na oko 3500 hektara.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 23.05.2019.

Info blok 23.05.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *