četvrtak , 19 septembar 2019
Naslovna / Hronika / Janković apelovala na nadležne da preduzmu mere zbog vršnjačkog nasilja u Bačkoj Topoli

Janković apelovala na nadležne da preduzmu mere zbog vršnjačkog nasilja u Bačkoj Topoli

U Bačkoj Topoli 13-godišnji dečak nedavno je bio žrtva vršnjačkog nasilja, a tim povodom poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je na sve nadležne institucije da odmah preduzmu sve raspoložive mere.
Jankovićeva je povodom nasilja nad dečakom, ali i problemima sa kojima se susreće cela njegova porodica, koju čine samohrana majka i troje maloletne dece od kojih jedno živi sa Daunovim sindromom, apelovala na sve institucije, od ministarstava do lokalne samouprave, da odmah preduzmu sve raspoložive mere kako bi njenim članovima pružile zaštitu i obezbedile adekvatne uslove za život.
„Ne ulazeći u odluku tužilaštva povodom nasilja koje je dečak pretrpeo od učenika škole koju pohađa, prema raspoloživim podacima u ovom slučaju je očigledno da je reč o diskriminaciji na osnovu imovnog stanja. Stigmatizacija i isključivanje dece zbog njihovog imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva može dovesti do ozbiljnog problema u njihovom daljem odrastanju, razvoju i socijalizaciji”, navodi poverenica Janković.
Poverenica upozorava da se može zaključiti da su i drugi članovi porodice izloženi diskriminaciji, jer majka dečaka, koja je i sama godinama bila u invalidskim kolicima, navodi da je sprečena da radi zato što brine o devetogodišnjem sinu koji živi sa Daunovim sindromom.
Kako kaže majka, on ne može sam da hoda, a ne ide u školu jer opština nije u mogućnosti da mu obezbedi prevoz do Subotice gde se nalazi škole za decu sa smetnjama u razvoju, iako je po zakonu obavezna da to uradi, dodaje se u saopštenju.
Ocenjujući da je nedopustivo da pojedinci i porodice, poput ove nezaposlene samohrane majke i njeno troje dece, nemaju adekvatnu podršku, Janković naglašava da je u ovom slučaju sistem zakazao i da kao društvo moramo mnogo više uraditi kako bi se popravio položaj najugroženijih, jer siromaštvo ne sme biti osnov za diskriminaciju.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Nezgoda na gradilištu

Nezgoda na gradilištu https://youtu.be/YmfzK2iB4GM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *