subota , 25 maj 2019
Naslovna / Kultura / Izložba “Zapisi iz beskraja” u ponedeljak na OU

Izložba “Zapisi iz beskraja” u ponedeljak na OU

Na Otvorenom univerzitetu, u ponedeljak će, u 19 časova, biti otvorena izložba “Zapisi iz beskraja”, na kojoj će biti prikazani radovi nastali na slikarskoj koloniji “Elan” u Somboru u periodu od 1996. do 2017. godine. Izložbu je priredio likovni kritičar i selektor David Kecman Dako.

Od samog početka, 1996. godine kada se u prostoru „Elana“, radne jedinice Kazneno-popravnog zavoda u Somboru, u prvom sazivu našlo deset slikara, uglavnom likovnih pedagoga, tokom gotovo četvrt veka u njenom radu je učestvovalo blizu tri stotine slikara, grafičara, vajara, stvaralaca različitih generacija i likovnih poetika. U okviru slikarske kolonija „Elan“ paralelno se organizuje likovna kolonije osuđenih lica odnosno
edukativna likovna radionica „Put do slike“. Po konceptu rada, a i zbog činjenice da je u okviru kolonije nastalo preko 1300 ostvarenja ova manifestacija se izdvaja po svom značaju, ne samo u zemlji nego i regionu. Postavku Elanove zbirke čine dela u svetu znamenitih stvaralaca, kakvi su, Pavle Blesić, Sava Stojkov Zoran Stošić Vranjski, Vladimir Spasić, poznati slikari iz Sombora, te Radislav Trkulja, Zoran Jovanović Dobrotin, Danica Basta, Branko Miljuš, Petar i Aranka Mojak, Janoš Mesaroš, Slobodanka Šobota i mnogi drugi. Izuzetnu pažnju pri svakom sazivu organizatori posvećuju učešću mladih, ali sa veoma izražajnim i smelim likovnim tendencijama.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kiš radioničari za 14. rođendan fondacije „Danilo Kiš“

U Omladinskom klubu “Skladište” u petak sa početkom u 19 časova, polaznici radionica Fondacije “Danilo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *