subota , 20 jul 2019
Naslovna / Društvo / Izbori za nacionalne savete u nedelju

Izbori za nacionalne savete u nedelju

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji biće održani u nedelju, a za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista, dok će četiri saveta birati članove na elektorskim skupštinama.
Prvi put će biti izglasan i formiran Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, pa će Srbija uskoro imati 22 nacionalna saveta umesto dosadašnjih 21.
Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je sedam, a u poseban manjinski birački spisak upisan je 7.911 birač rusinske nacionalnosti s pravom glasa.
Pravo učešća na izborima imaju oni građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica. Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije.
Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja. Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti – kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Zamena rasvete u Dudovoj šumi

Četrdeset novih led sijalica trebalo bi da bude postavljeno duž trim staze u Dudovoj šumi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *