ponedeljak , 16 jul 2018
Naslovna / Društvo / Isti broj korisnika Narodne kuhinje, a potrebe duplo veće

Isti broj korisnika Narodne kuhinje, a potrebe duplo veće

 

Na teritoriji Grada oko 1.100 Subotičana svakodnevno koristi usluge Narodne kuhinje. Za rad Narodne kuhinje iz budžeta Grada izdvojen je 31 milion 266 hiljada dinara, a Crveni krst Srbije je obezbedio drugu polovinu sredstava. Prema rečima stručnog saradnika Grdaske organizacije Crveni krst, Miodraga Vare, Narodna kuhinja na teritoriji našeg grada je među tri najveće u Vojvodini prema broju korisnika, a programom je obuhvaćeno trideset mesnih zajednica na teritoriji opštine.

U mesnoj zajednici ,,Novo Selo“ zatekli smo sugrađanku Margitu Selecki koja je penzioner i tri godine koristi usluge Narodne kuhinje. Ona nam je rekla da joj kuvani obrok mnogo znači zbog teške ekonomske situacije, da su obroci ukusni i da je zadovoljna.

U MZ ,,Novo Selo“ ima sedamdeset i devet korisnika što je čini jednom od najbrojnih prema potrebama građana, a mnogi on njih uzimaju obroke za celu porodicu otkrila nam je Etela Đormoti koja od 2009.godine dobrovoljno deli obroke. Iako ima sedamdeset i jednu godinu ona je volonter Crvenog krsta, a umesto novčane naknade za svoj rad dobija paket hrane na mesečnom nivou.

Prema rečima Miodraga Vare, samostalnog stručnog saradnika Gradske organizacije Crvenog krsta, svake godine se povećava broj dece koji su korisnici Narodne kuhinje, a ove godine taj broj iznosi stotinu osamdeset i devetoro dece starosti od četiri do četrnaest godina što je za 15% više nego proteklih godina. On ističe da se povećava broj socijalno ugroženih građana kojima je potrebna pomoć i da taj broj iznosi 3.000 građana, a da je broj onih koji ostvaruju pravo korisnika Narodne kuhinje u odnosu na prošle godine ostao nepromenjen.

Subotička Narodna kuhinja je prema broju korisnika jedna od tri najveće u Vojvodini, a u njoj se svakodnevno pripremaju i distribuiraju topli obroci koji se dele u sedamnaest mesnih zajednica dok se u trinest ruralnih zajednica dele paketi hrane na mesečnom nivou.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Na graničnom prelazu „Horgoš“ duža zadržavanja

Na graničnom prelazu „Horgoš“, vozila su jutros čekala oko sat i po vremena, dok se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *