utorak , 26 mart 2019
Naslovna / Ekonomija / Instant plaćanja će smanjiti upotrebu kartica

Instant plaćanja će smanjiti upotrebu kartica

Instant plaćanje koje je u Srbiji pokrenuto 22. oktobra smanjiće u narednih pet godina upotrebu kartica za oko 30 odsto, procenjuje Narodna banka Srbije.
Kako NBS naglašava, instant plaćanje je upravo „odgovor“ na visoke provizije kartičarskog sistema koji za određene usluge plaćanja karticom na prodajnim mestima uzima naknade koje se kreću i do 2,2 odsto.
Instant plaćanje je konkurencija kartičnom plaćanju zbog nižih naknada u odnosu na proviziju za plaćanje karticom. Za građane i privredu Srbije instant plaćanje znači transakciju koja se realizuje za svega nekoliko sekundi, sredstva su odmah raspoloživa nakon realizacije plaćanja, omogućen je i povraćaj novca, a plaćanje je omogućeno 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, što znači i vikendom, noću ili praznicima – navode u NBS. Inače, u prvih 15 dana primene u Srbiji je obavljeno oko 152.000 instant plaćanja, uz prosečno vreme obrade koje je manje od dve sekunde.
Kako naglašavaju u centralnoj banci, instant plaćanje je apsolutno bezbedno jer se, između ostalog, poštuju standardi koje je propisala Evropska centralna banka.
Instant plaćanje su uvele 24 od 27 banaka u Srbiji, dok se za ostale očekuje da se pridruže najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

PIO: Građani koji sami uplaćuju penzijsko-invalidsko osiguranje da izmire obaveze

Građani koji sami uplaćuju doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje dužni su da do kraja marta ove …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *