sreda , 30 septembar 2020
Naslovna / Hronika / Haker iz Subotice pravosnažno je oslobodjen optužbi

Haker iz Subotice pravosnažno je oslobodjen optužbi

 

Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, haker iz Subotice Atila Alaćan (33) pravosnažno je oslobodjen optužbi za unošenje računarskih virusa.On se teretio i za računarske prevare i pranje novca, a zbog zastarelosti protiv njega odbijena je optužba za pribavljanje problematičnog virusa. Veći deo optužbi tužilaštvo, prema stavu Apelacionog suda, nije dokazalo, zbog čega je pravosnažno oslobođen.
Što se tiče krivičnih dela pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela i pravljenje i unošenje računarskih virusa u produženom trajanju, za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, sud je preinacio prvostepenu presudu i zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu prema Alaćanu.
Alaćan je, bio osumnjičen da je kupio računarski virus, sačuvao ga na zakupljenom serveru, a zatim ga putem interneta uneo u više od 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu „botnet“ mrežu kojom je upravljao sa svog servera.
Koristeći zaražene računare, on se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji nisu sadržali film, već reklamu koja je upućivala na internet sajt koji je kreirao, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući da je sadržaj postavljenog fajla film. Ovako neregistrovanu uslugu, Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog računa više od 85.000 američkih dolara.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Na Horgošu sprečen pokušaj krijumčarenja 50.000 evra

U saradnji sa policijom, carinici su sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 50.000 evra preko graničkog prelaza …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *